Avoin data saa aikaan palveluita, sovelluksia ja start-upeja Oulussa

Oulun Avoimen datan –innovaatiokilpailun voittanutta Valtuustopilveä pilotoidaan Oulun kaupungilla huhtikuusta alkaen vuoden ajan. Valtuustopilvi visualisoi esimerkiksi kaupunginvaltuuston päätökset ymmärrettäväksi ja helppokäyttöiseksi kokonaisuudeksi.

Valtuustopilvi on hakukone, joka ohjaa käyttäjän kohti juuri häntä kiinnostavaa tietoa. Valtuustopilvi auttaa löytämään relevanttia kaupungin päätöksentekoa koskevaa tietoa suurista dokumenttijoukoista, joko kirjoittamalla hakusanoja itse tai valitsemalla niitä sanapilvestä. Valtuustopilven löydät osoitteesta  http://oulu.katesc.io.

Avoimella datalla start up –yritykseksi

– Palkintorahoilla pääomitimme oman pikku startupin, tavoitteena alkuun saada ValtuustoPilvi Oulun kaupungille käyttöön ja myöhemmin laajentaa muihin tuotteisiin ja markkinoihin, kertovat Valtuustopilven tekijät Teemu ja Kaisu Kanstrén.

– Kaupungin tavoitteena on helpottaa päätöksenteon rajanpinnan avaamista ja tiedon hakemista visuaalisin keinoin Valtuustopilven antaman esimerkin avulla, sanoo data-asiantuntija Marjaana Koistinen Avoin data ja avoimet rajapinnat -hankkeesta.

Avoin data ja avoimet rajapinnat -hankkeessa dataa avataan ja sitä kautta mahdollistetaan erilaiset palvelut ja sovellukset, sekä uusien yritysten perustaminen avoimen datan ympärille. Kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen Oulun kaupungin tietoaineistojen julkaisemisesta avoimena datana, joka tarjotaan käyttöön pääosin maksuttomana.

Oulun kaupunki hyödyntää ja tuottaa palvelujensa tuottamisessa suuria tietomassoja, joita käsitellään useissa kymmenissä tietojärjestelmissä. Tutkimusten mukaan julkishallinnon tietojen avaamisella on merkittäviä vaikutuksia palvelujen kehittymisen näkökulmasta. Avattu data luo mahdollisuuksia uusien palvelujen ja elinkeinoelämän kehittymiseksi.

Oulun kaupungin tietovarantojen sisältämien tietojen avaamisella tavoitellaan mm. toiminnan läpinäkyvyyden, avoimuuden ja demokratian edistämistä sekä kaupungin kehitysympäristöjen avaamista kaupungin palvelujen ja elinkeinoelämän kehittämiseksi. Oulun kaupungin avointa dataa löydät http://www.ouka.fi/oulu/oulu-tietoa/tietoaineistot.

Lisätiedot:
Data-asiantuntija Marjaana Koistinen, 044 703 1156
Teemu ja Kaisu Kanstrén, 040 099 6650, firstname(at)katesc.com