Avoin tapahtumarajapinta menestysreseptin raaka-aineena

Adam Lambert ja Mariah Carey tulevat Suomeen, jääkiekon pudotuspelit alkavat ja Särkänniemi avaa porttinsa. Samaan aikaan yhdistykset, kirkot ja tuntemattomat artistit järjestävät kevätmarkkinoita, lintubongausretkiä ja klubi-iltoja, jotka kumisevat tyhjyyttään, koska yleisö ei yksinkertaisesti tiedä niiden olemassaolosta. Siinä pähkinänkuoressaan ongelma, jota ratkomasta Roope Suomalainen on juuri tullut Lontoosta.

Roope Suomalainen on toinen Eventz.today-tapahtumatietopalvelun perustajista. Hän ja Mikko Lintunen päättivät kehittää sovelluksen, jossa järjestäjät voivat ilmoittaa tilaisuuksistaan ja kutsua niihin haluamaansa yleisöä sekä löytää tarvitsemansa avun, oli puuttuva palanen sitten pitopalvelu tai limusiinin kuljettaja. Yleisö puolestaan voi tutustua kaikkiin tapahtumiin yhdessä paikassa, halutessaan sijaintinsa perusteella.

Palvelu hyödyntää tietojen hakemisessa avointa Linked events -tapahtumarajapintaa. Se on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin rajapintayhteistyötä, jota tehdään 6Aika-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on luoda avoimia toimintamalleja ja synnyttää niiden myötä Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja.

Mikä ihmeen Linked events?

Ensimmäisenä Eventz.today-palvelua pääsevät käyttämään helsinkiläiset. Sen jälkeen vuorossa on Lontoon valloitus. Roope Suomalainen kertoo, että kehitystyö kotimaassa oli huomattavasti helpompaa kuin Briteissä.

– Linked events oli meille loistava onnenpotku. Saimme yhden rajapinnan takaa valtavan määrän dataa, hän kertoo sanoilla, jotka samalla summaavat koko jutun idean. 6Aika-hankkeen on nimenomaan määrä helpottaa tietojen hyödyntämistä ja tarjota ne vapaasti myös kaupalliseen käyttöön.

Linked events -rajapinnan kautta kuka tahansa halukas voi hakea kaupungin tapahtumatiedot yhdestä paikasta, yhtenäisessä muodossa. Tiedot päivittyvät joka tunti, joten ne ovat aina ajantasaisia. Lisäksi ne on yhdistetty paikkatietoihin ja asiasanoitettu. Toistaiseksi rajapinta on käytössä vain Helsingissä, mutta muu Suomi seuraa pian perässä.

Roope Suomalainen

Roope Suomalainen

Käyttäjäkokemus on kuningas

Helsingin jälkeen tapahtumarajapintansa aukaisevat Turku ja Espoo. Myös Hämeenlinna seuraa esimerkkiä, vaikkei olekaan osa hanketta. Rajapinta on yhdenmukainen, joten sama sovellus toimii jokaisella paikkakunnalla ilman erillistä kehitystyötä.

Eventz.today julkaisee palvelunsa kaikissa kuutoskaupungeissa heti, kun rajapinnan takaa löytyy tarpeeksi sisältöä.

– Sisällön lisäksi tarvitsemme kuluttajamassaa. Lontoon valitsimme, koska se on hyvä paikka selvittää, toimiiko palvelumme isossa mittakaavassa, Roope Suomalainen kertoo. Lontoon jälkeen katse tähyää kohti Euroopan muita metropoleja.

Suomalainen on työssään Ixonoksilla kehittänyt lukuisan määrän räätälöityjä sovelluksia. Hänen asiakkaitaan ovat olleet esimerkiksi Warner Brothers, LG, Discovery ja NBC. Taustansa vuoksi mies tuntee kilpailun mittakaavan sekä sen, mitä menestyminen vaatii.

– Maailma on täynnä digitaalisia palveluja, joten käyttäjäkokemuksen on oltava hyvä.

Kerran pettynyttä asiakasta ei takaisin saa – yksi googlaus ja hän on löytänyt paremman palvelun.

Saa käyttää!

Tapahtumarajapinnan lisäksi kuutoskaupungit avaavat hankkeen aikana resurssinvaraus-, palaute- ja päätöstietorajapinnat. Perusidea on kaikkien kohdalla sama: tieto on avointa dataa ja rajapinnat yhdenmukaisia. Rajapinnan kautta haettua tietoa saa vapaasti yhdistellä muihin datavirtoihin ja käyttää ilmaiseksi vaikkapa oman yritystoiminnan kehittämiseen. Itse asiassa juuri menestyksekkäiden yritystarinoiden syntyminen on yksi hankkeen keskeisimmistä tavoitteista.

Roope Suomalaisen mielestä on todella hyvä, että julkiset tahot avaavat dataa, sillä se luo mahdollisuuksia. Ja jos tuote vain on kunnossa, onnistuu maailman valloittaminen yhtä hyvin Muhokselta kuin Münchenistä.

Suomen markkinat ovat pienet. Roope Suomalainen kannustaakin yrityksiä keskittymään ydinosaamiseensa ja tekemään yhteistyötä.

– Ota mieluummin pieni pala ja tee se maailman parhaiten, hän summaa.

Se on resepti, jota Suomalainen ja Lintunen itse aikovat noudattaa, kun he tänä keväänä lanseeravat Linked events -rajapintaa hyödyntävän Eventz.today-tapahtumatietopalvelunsa Suomessa ja suuressa maailmassa.

Kuva: tampereallbright.fi