Avoimen datan yritykset Suomessa

DataBusiness.fi kerää listaa suomalaisista yrityksistä, joiden liiketoiminnassa hyödynnetään avointa dataa. Ilmoita oma tai tietämäsi yritys mukaan alla olevalla lomakkeella.

Lista täydentyy jatkuvasti ja sitä päivitetään vähintään kerran kuussa.

[accordion id=”opendatabizaccordion1″] [accordion_item title=”Ilmoita yritys listaan” parent_id=”opendatabizaccordion1″][ipt_fsqm_form id=”20″][/accordion_item][/accordion]

Yrityksiä, jotka käyttävät avointa dataa liiketoiminnassaan

[table id=2 /]

[accordion id=”opendatabizaccordion3″] [accordion_item title=”Ilmoita yritys listaan” parent_id=”opendatabizaccordion3″][ipt_fsqm_form id=”20″][/accordion_item][/accordion]
[accordion id=”opendatabizaccordion2″] [accordion_item open=”true” title=”Ilmoittautumisen perusteet eli miten pääsee listalle?” parent_id=”opendatabizaccordion2″]

Avoin data on joustavaa raaka-ainetta, jota voi käyttää lukemattomilla tavoilla. Vastaan on tullut niin monenlaisia liiketoimintamalleja, että listalle voi ilmoittautua, kunhan hyödyntää avointa dataa jollain lailla.

Haluaisimme tietää, millaista dataa käytätte liiketoiminnassanne. Ilmoittautumislomakkeessa on mahdollisuus kieltää tämän tiedon julkaiseminen, ja siksi tietoa ei näy kaikkien yritysten kohdalla. Mikäli julkaisemista ei kielletä, näytämme tiedon sivullamme.

Muutamia esimerkkejä, miten avointa dataa voi käyttää liiketoiminnassa:

Lisäarvo asiakkaille. Avoimella datalla voidaan tuottaa selvää lisäarvoa asiakkaille. Asiakkaiden tarpeisiin voi vastata tarjoamalla sijaintiin perustuvaa, reaaliaikaista sää- tai liikennetietoa tai esimerkiksi profiloimalla asiakasta tämän omien lukujen, sijoitusten ja markkinatiedon perusteella. Tämänkaltainen myyntitiedon tai palvelujen rikastaminen voi tulla avoimen datan avulla huomattavasti halvemmaksi kuin jos tieto ostettaisiin suljetuilta markkinoilta.

Tiedolla johtaminen. Avoimen datan yhdistäminen yrityksen omaan dataan voi olla päätöksenteon pohjana hyvinkin tuottoisaa. Tiedolla johtamisesta on puhuttu vilkkaasti jo vuosia, mutta melko harvat yritykset ovat käyttäneet päätöksiensä pohjana avointa dataa.

Datapohjaiset palvelut. Dataan pohjautuvat palvelut ovat merkittävä tapa käyttää avointa dataa. Monet yritykset ovat rakentaneet liiketoimintansa avointen datalähteiden varaan ja luovat niitä yhdistelemällä uudenlaisia käyttäjäkokemuksia.

Data-analyysi. Datan analysoiminen ei juuri selitystä kaipaa. Analytiikkayritykset saavat uutta puhtia, kun ne yhdistävät asiakkaidensa dataa avoimeen dataan ja voivat näin tarjota asiakkailleen entistä perusteellisempaa analyysiä.[/accordion_item][/accordion]