Suomi kärjessä datan avaamisessa

Suomi on sijalla viisi, kun mitataan kansainvälisesti, kuinka paljon eri maat ovat avanneet tietoa avoimeksi dataksi. Kaupunkien kisaa Suomessa johtavat Suomen suurimmat kaupungit Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu. Kansainvälistä avoimen datan päivää juhlistaakseen ne ovat päivittäneet tänään omat avaustilanteensa ajan tasalle.

Samassa yhteydessä kuutoskaupungit haluavat haastaa muut Suomen avoimen datan kaupungit täydentämään tietonsa ajan tasalle.

Suomen kaupunkien vertailu on toteutettu joukkoistamalla eli kuka tahansa voi lisätä sinne kaupunkien tietoja parhaan tietämyksensä mukaan. Muutosehdotukset käsittelee kaupunkikohtainen arvioija, minkä jälkeen tiedot päivitetään osaksi vertailua. Vertailuun on valittu alkuvaiheessa 16 teemaa, kuten taloustieto, joukkoliikenteen aikataulut ja äänestysalueet. Tulevaisuudessa uusia teemoja voidaan lisätä tarpeen mukaan.

Vertailuun voidaan lisätä myös uusia kaupunkeja. Riittää, että kaupungille löytyy vapaaehtoinen aineistojen arvioija.

Suomen kaupunkien vertailutaulukkoa ylläpidetään yhteistyössä Open Knowledge Finlandin, kaupunkien ja vapaaehtoisten kanssa. Vertailutaulukko on nähtävillä osoitteessa fi-city.census.okfn.org.

Kansainvälistä valtioiden vertailua ylläpitää Open Knowledge osoitteessa index.okfn.org/place.