Turusta ilmanlaatudatalla mukaan DataBusiness Challengeen

Turussa 20.1. järjestetyssä DataBusiness Challenge Final Sprint -osatapahtumassa sparrattiin tehokkaasti muutamaa tiimiä kilpailuideoiden loppuunviennissä. Yhdellä kisatiimillä oli selkeä liiketoimintavisio perustuen ilmanlaatutietojen keruuseen ja tiedon visualisointiin. Tiimin kanssa ihmeteltiin mitä Turun kaupungin tuottamaa avointa tietoa ilmanlaatumittaustitetojen kaverina voisi käyttää ja miten paikkaan sidottua informaatiota kannattaisi esittää kartalla eri mittakaavoilla ja eri koordinaattijärjestelmissä.

Suunnitellun palvelun loppukäyttäjänä ovat kaupunkilaiset, jotka voisivat valita esimerkiksi liikuntapaikakseen mahdollisimman puhtaan alueen kotikaupungissaan. Tämä tulee erityisesti haasteeksi suurkaupungeissa, kuten Kiinan metropoleissa. Suomessakin talvipakkasten inversiotilanteissa, ja etenkin keväisin tiepölyn aiheuttamana, ilmanlaatu voi olla huono.

Aineistohaasteiden lisäksi neuvottiin miten kilpailutyö kannattaa jättää ja mitä lomakkeeseen kannattaa työstä kertoa, jotta tuomaristo ymmärtää ideoiden ytimen. Kilpailussa peräänkuulutetaan liiketoimintapotentiaalia, mikä ehkä on erityisesti haastanut kilpailijoita pohtimaan ideansa toimivuutta. Muitakin kilpailutöitä on toivottavasti tulossa Turusta. Joukkoliikennedatan hyödyntämistä, demokratia-asiaa ja opiskelijoiden tuottamia ratkaisuja odotellaan kuumeisesti!