3D-kaupunkimalleissa piilee uutta liiketoimintaa, liity kokeiluyhteisöön!

Kaupungit Suomessa ja maailmalla kehittävät virtuaalisia kaupunkimalleja tavoitteenaan sekä tehostaa ja nopeuttaa suunnittelua että lisätä erilaisten sidosryhmien osallistamista. Vaikka kehitysprosessi uudenlaisen osallistamisen parissa on vasta alussa, välineitä ja menetelmiä sen tukemiseksi löytyy jo nyt. Kuuden kaupungin yhteinen 6Aika-ohjelma tutkii ja kehittää älykkäitä ratkaisuja avoimen datan, osallistamisen ja innovaatioiden keinoin.

Miten kaupunkilaisten osallistaminen tapahtuu käytännössä? Vantaan kaupunki on kokeiluna tuottanut kaupunkimallistaan Minecraft-virtuaalimaalimapeli –version avoimena datana tavoitteinaan tutkia uusia mahdollisuuksia osallistavissa prosesseissa yhdessä kaupunkilaisten ja muiden toimijoiden kanssa. Minecraft Vantaa sisältää koko Vantaan rakennuksineen; yhteensä miljardi Minecraft-pelikuutiota.

Uudet osallistumisen muodot sekä mahdollistavat palveluroolit

Perinteisten keinojen ohella kaupunkilaisille halutaan tarjota tasa-arvoistavia, rikastavia ja luovia tapoja/keinoja ilmaista ideoitaan käyttäen pelillisiä menetelmiä. Rakentaa voi esimerkiksi unelmien leikkipuiston, koulun tai suunnitella uusiksi omaa lähiympäristöä. Suunnitelmissa on jo tutkia mm. Vantaan Korson keskustan uudistamista asukkaiden kanssa, mutta Minecraft Vantaa on kokeilumahdollisuus myös yrityksille.

Entä jos oikeaan paikkatietoon pohjautuva pelimaailma voisi toimia kokonaan uusien sovellutusten kehittymisalustana? Entä miten sitä voitaisiin käyttää vaikkapa tuotteiden ja palveluiden markkinoinnissa? Mitä liiketoimintamahdollisuuksia voisi tarjota Minecraft-kaupunkipalvelimen sisältöjen ylläpito tai Minecraft YouTube -verkostot elinkeinomahdollisuuksina? Millaisia opetussisältöjä voisi kehittää todellisen kaupunkimallin päälle koululaisille? Vain mielikuvitus on rajana.

Kansainvälinen megatrendi on mahdollisuus 

Maailmalla on jo muita esimerkkejä virtuaalisten kaupunkiympäristöjen osallistavasta käytöstä, esimerkiksi Tukholman Blockholm, koko Tanskan virtuaalimallinnus Minecraftissa tai YK:n asuinyhdyskuntaohjelman ja Mojangin yhteinen osallistava Block by block –hanke, jossa kaupunkisuunnittelua toteutettiin mm.  Intiassa, Meksikossa, Nepalissa ja Ruandassa.

Minecraft on maailmanlaajuinen ilmiö. Kymmeniä miljoonia pelaajia viehättää pelin yhteisöllinen luonne, helppous sekä äärettömät mahdollisuudet.  Hyvä idea voi olla siis olla sinun mahdollisuutesi koskettaa/liikuttaa pelaajia ja kaupunkitoimijoita kansainvälisesti.

 

Minecraft Vantaa Kaukomarkkinoiden demotilan jättiscreenillä

Minecraft Vantaa Kaukomarkkinoiden demotilan jättiscreenillä

Nopeilla kokeiluilla lisää ymmärrystä

Nyt etsimme ideoita ja toimijoita nopeisiin kokeiluihin Vantaa Minecraft –maailman uusien hyödyntämistapojen löytämiseksi. Kokoamme yhteen n. 10 toimijan kokeiluyhteisön ja käynnistämme toukokuussa erilaisten osallistamisteemojen pilotoinnin. Tule kanssamme ideoimaan kokeiluteemoja, joiden pohjalta haemme kumppaneita mukaan pienen kokeilurahoituksen kera.  Voit olla kaupunkilainen, yrityksen tai muun yhteisön edustaja tai vaikkapa Minecraft –pelaaja. Kaikki ideat ovat tervetulleita eikä huonoja ideoita ole olemassakaan!

Heräsikö idea tai aihe, jota toivoisit tutkittavan tai kiinnostuitko muuten vaan? Kerro meille ideasi ja / tai tule kanssamme jatkoideoimaan 7.4. klo 15.00 – 17.00 YLEn Isoon pajaan Radiokatu 5 / Loft Helsinki/ VR-HUBin tilaan. Samalla voit tutustua Vantaan Minecraft-maailmaan. Tekemistä vauhditetaan kahvin ja välipalan kera.

Osallistu tapahtumaan tai jätä idea klikkaamalla tästä!

Ps. Myös lapset ja nuoret ovat tervetulleita tilaisuuteen!

Lisätietoja:

Lisätietoja 6aika-hankkesta: www.6aika.fi

Lari Aho

Asiantuntija

Lari Aho toimii kaupunkihaasteisiin sekä avoimeen dataan perustuvien ideoiden ja liiketoimintalähtöjen parissa osana kuutoskaupunkien 6Aika hanketta Vantaan kaupungilla.