Äh, rajapintoja

Ohjelmointirajapinnat. It-nörttien jorinaa. APIa, JSONia, RESTiä ja HTTP-requesteja. Hohhoijaa. Keskitytään me liiketoimintaan.

Juuri niin. Keskitytään siis hetkeksi rajapintoihin. Ihmiskielellä.

Päivän sana on datan hyödyntäminen: big datan, avoimen datan, mahdollisesti jossain vaiheessa myös omadatan. Mitäpä, jos omassa liiketoiminnassa syntyvää dataa pystyisi yhdistämään reaaliaikaiseen tietoon liikennevirroista, vapaana olevista vuokrattavista tiloista tai lähistöllä järjestettävistä tapahtumista?

Paha vain, että tuollaiset datat ovat usein järjestelmien uumenissa ja hajallaan. Niitä on hankala kaivaa esiin. Ja jos se onnistuukin, datat ovat eri muodossa ja vertailukelvottomia. Eihän siitä sekasotkusta ota tolkkua erkkikään.

Paitsi jos osaa hyödyntää rajapintoja.Auton hallintalaitteet

Rajapinnat ovat kuin auton hallintalaitteet. Kun niitä kerran on oppinut käyttämään, osaa ajaa autoa kuin autoa. Ei tarvitse piitata, onko konepellin alla kaasutin- vai ruiskumoottori, V8 vai diesel. Kaasu, jarru ja vilkkuviiksi ovat aina samassa paikassa. No, ratin paikka voi vaihtua ja vaihteistokin voi olla automaatti tai manuaali, mutta perusasiat pysyvät samoina.

Rajapinta piilottaa järjestelmäongelmat konepellin alle. Rajapintojen avulla tiedot myös voidaan muuntaa yhtenäiseen muotoon riippumatta siitä, mistä järjestelmästä ne tulevat. Jos rajapinnat lisäksi ovat avoimia, tietoja voidaan yhdistellä useasta eri lähteestä.

Ja kas! Sen jälkeen voidaan keskittyä itse asiaan eli liiketoimintaan. Mahdollisuudet ovat rajattomat. Aloitettaisiinko vaikka säätietojen ja majoitustilastojen yhdistämisestä? Tai suurten kaupunkien ostolaskuista? Minkästyyppisiä palveluja kaupungit ostavatkaan?

Näitä kaikkia tietoja on jo jaossa vapaasti. Kaikkiin ei vielä ole saatavissa rajapintaa, mutta siksi juuri Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat yhdistäneet voimansa: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu kehittävät yhdessä rajapintoja, joiden kautta tietoja saa helposti joka kaupungista. Ilmaiseksi ja vapaasti käytettäväksi, etenkin liiketoimintaan.
Lisätietoja: https://forumvirium.fi/kuutoskaupunkien-rajapintayhteistyo-kohti-laajempia-markkinoita/

Kuva: Skyscraper by ciocci (cc-by-2.0)

Annukka Varteva

Projektipäällikkö

Annukka Varteva vetää 6Aika-rajapintahanketta, jossa Suomen kuusi suurinta kaupunkia yhdenmukaistavat yhdessä avoimia rajapintojaan. Tavoitteena on mahdollistaa uutta liiketoimintaa ja helpottaa datan hyödyntämistä. Hankkeen pääkohderyhmänä ovat yritykset, joiden näkemykset otetaan rajapintojen kehitystyössä huomioon. Rajapintahankkeessa tehdään yhteistyötä myös kansainvälisten kaupunkiverkostojen, mm. CitySDK- ja OASC-verkostojen kanssa.

Forum Virium Helsinki

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupunkikonserniin kuuluva osakeyhtiö, joka kehittää uusia digitaalisia palveluja yhdessä yritysten, Helsingin kaupungin, muiden julkisten toimijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa.