Arkkitehtitoimistot jakavat suunnitteluresurssejaan fiksusti verkossa

Arkkitehtikollektiivi kierrätti Helsingin avoimella lähdekoodilla rakennetun resurssienvarausjärjestelmän oman Uusi Kaupunki Backoffice -resurssienjakopalvelunsa pohjaksi.

6Aika-hankkeessa avatut avoimet rajapinnat kaupunkien tietovarantoihin ovat synnyttäneet jo monia kaupunkilaisten hyötypalveluja. Helsingissä ja Espoossa toimivasta Varaamo-palvelusta voi varata esimerkiksi kirjastojen työtiloja ja välineitä käyttöönsä. Koska sekä rajapinnat että niitä hyödyntävät palvelut on rakennettu avoimella lähdekoodilla, voi tehtyä työtä hyödyntää kuka tahansa verkkopalvelujen rakentaja.

10 arkkitehtitoimiston muodostama Uusi Kaupunki -kollektiivi ryhtyi keväällä 2017 ideoimaan palvelua, jolla voisi parantaa nopeasti kasvaneiden jäsentoimistojen yhteistyötä. Tavoitteena oli yritysverkosto, joka jakaa resursseja kuten suuryritys, mutta toimii yhtä ketterästi kuin freelancer. Keväisessä kehitystyöpajassa saatiin koko joukko lennokkaita ideoita. Esimerkiksi Uusi Kaupunki -kollektiivin toimitusjohtaja Inari Virkkala haaveili tekoälyä hyödyntävästä järjestelmästä tarjouksien kirjoittamiseen. – Onneksi ymmärsimme pyytää itseämme osaavampia ihmisiä mukaan, Virkkala nauraa.

Arkkitehteja avusti digipalveluja rakentavan Intraktion toimitusjohtaja Jyri Rasinmäki. – Jyrin luotsaamana päätimme, että toimistojen resurssien jakaminen on se, mihin kannattaa keskittyä, Inari Virkkala kertoo.

Arkkitehtikollektiivin yhteinen digialusta sai työnimekseen Uusi Kaupunki Backoffice. Suunnittelutoimisto palveluna -ajatus eteni hyvästä ideasta kohti käytännön toteutusta, kun rakennusalan digitalisaatiota vauhdittava KIRA-digi -ohjelma innostui ajatuksesta ja myönsi hankkeelle rahoitusta. Sen turvin Uusi Kaupunki päätti pilottihankkeesta, jossa syntyisi MVP (Minimum Viable Product) -toteutus palvelusta. Nyt palvelun ensimmäinen versio toimistojen sisäisten resurssien jakamiseen on valmiina keräämään käytännön kokemuksia.

Resurssien jakaminen tuo säästöjä

Inari Virkkala visioi jo uudenlaisia työn tekemisen tapoja, joita uusi digialusta mahdollistaa. 

– Resurssien jakaminen tuo säästöjä. Joka toimiston ei tarvitse esimerkiksi palkata täyspäivästä huippuvisualisoijaa suunnitelmiensa visualisointiin, Virkkala pohtii.

Visualisti voi sen sijaan myydä omaa työtään Backofficen kautta, ja toimistot varata resursseja etukäteen esimerkiksi kilpailutöitä varten.

Kokeiluvaiheessa järjestelmä on toimistojen sisäisessä käytössä, mutta palvelun avaamista kaikille pohditaan parhaillaan. Tulevaisuudessa verkosta voi ehkä ostaa kesämökin suunnittelun tai Uusi Kaupunki -kollektiivin design-sprintin hiiren klikkauksella.

6Aika-dataosaaja ehdotti Varaamoa

Kun Backofficen tekninen toteutustapa oli mietinnässä, pisti Virkkalan silmään 6Aika-hankkeen mainostama Dataosaaja tulee taloon -palvelu. Kuutoskaupungit tarjosivat syksyllä 2017 konsulttiapua kaupunkien avoimen datan ja rajapintojen hyödyntäjäyrityksille.

“Ajattelin että käydään juttelemassa”, Virkkala kertoo.

6Aika-hankkeen Kaisa Sibelius kutsui Uuden Kaupungin edustajat kylään, ja dataosaaja Riku Oja Helsingin avoimen ohjelmistokehityksen tiimistä kertoi kaupungin Varaamo-palvelusta. Se muistutti toiminnallisuudeltaan Backofficen ideaa.

– Varaamo oli Open Source -ohjelmisto, ja sen lähdekoodi oli Githubissa, Virkkala kertoo.

Jyri Rasinmäki piti hänkin valmiin lähdekoodin hyödyntämistä hyvänä ideana.

– Ajatus oli copy-peistata koodi, poistaa turhat elementit, ja rakentaa oma tietokanta taustalle, Rasinmäki kertoo.

Aivan näin helposti ei paljon Backofficea laajemman Varaamo-järjestelmän koodin kierrättäminen kuitenkaan sujunut. Koekäytössä oleva MVP-toteutus olisi syntynyt ehkä ketterämmin puhtaalta pöydältä, mutta Varaamon koodin hyödyntäminen oli myös varautumista tulevaisuuteen.

– Ajatus on, että Uusi Kaupunki -palvelu laajenee tulevaisuudessa. Sen takia halusimme rakentaa sen alunperin isomman järjestelmän päälle, Rasinmäki kertoo.

Backofficen koodi tulee sekin Open Source -hengessä jakoon Githubiin.

– Kaupunki voi parantaa omaa lähdekoodiaan ja myös muut voivat hyödyntää sitä, Rasinmäki lupaa.

Uusi Kaupunki Backoffice on melkoista pioneerityötä alalla, joka on perinteisesti perustunut toimistojen väliseen kilpailuun. Jakamistalouden ideoita arkkitehtien käyttöön tuovaa palvelua testataan nyt muutama kuukausi, ennen kuin päätetään jatkosta.

Jossain kaukana tulevaisuudessa siintää idea arkkitehtisuunnittelun Airbnb-palvelusta.

– Mutta siihen tarvitaan rahoitusta. Katsotaan, syntyykö tästä oma startup, johon tulisi sijoittaja mukaan, Virkkala pohtii.

www.uusi-kaupunki.fi

Viisivuotiaan arkkitehtikollektiivin suurimmat toimistot ovat kasvaneet liikevaihdoltaan jo miljoonaluokkaan. Kuva Jussi Vuori.

Petja Partanen

Freelance technology journalist