Avoimella datalla uusia ideoita matkailutarjontaan

Matkailu on kasvava ala, ja Suomella on juuri nyt nostetta kansainvälisillä matkailumarkkinoilla. Suomea ovat hehkuttaneet niin Lonely Planet kuin National Geographic – Monipuolinen luonto ja hiljaisuus sekä toisaalta vireä kaupunkikulttuuri tarjoavat ainutlaatuisia kokemuksia.

Finpron Visit Finlandin johtajan Paavo Virkkusen mukaan Suomen matkailualan tulisi hyödyntää tämänhetkinen kansainvälinen kiinnostus ja luoda uusia ideoita ja palveluja matkailumarkkinoille. Virkkunen korostaa myös yhteistyön merkitystä matkailualan nostamisessa: tarjoumia pitäisi saada yhdisteltyä uusilla tavoilla ja tarpeeksi suuriksi kokonaisuuksiksi, jotta ne olisivat tarpeeksi näyttäviä kansainvälisille markkinoille.

Pääkaupunkiseudulla kaksi erityisen huomionarvoista matkailijaryhmää ovat stopover-matkustajat, jotka vaihtavat Helsinki-Vantaalla konetta ja joilla voi olla muutama tunti tai päivä lentojen välissä, sekä kiinalaiset turistit, jotka ovat hurjasti kasvava matkailijaryhmä. Esimerkiksi Vantaalla kiinalaismatkailijoiden yöpymiset vuonna 2016 kasvoivat 24 prosenttia verrattuna vuoteen 2015. Stopover-matkustajia taas halutaan houkutella viihtymään kaupungissa lentojen välissä, ja heidän aikataulunsa ja tarpeensa voivat olla erilaisia kuin muilla matkailijoilla.

Matkailijan näkökulmasta kohdekaupungissa keskeistä on se, mitä siellä voi tehdä, ja miten siellä pääsee liikkumaan. Mitä helpommin matkailija saa tietoa erilaisista palveluista ja tapahtumista, sitä rikkaammaksi hänen kokemuksensa kohteesta muodostuu. Toisaalta sujuva liikkuminen paikasta toiseen on ehdoton edellytys, jotta esimerkiksi kaupunkikulttuuria voi kokea monipuolisesti.

Datasta oivalluksia ja bisnestä -hankkeessa vahvistetaan yritysten innovaatiotoimintaa hyödyntämällä data-analytiikkaa ja palvelumuotoilua. Vantaan kaupungin johtamassa työpaketissa tavoitteena on ideoida ja luoda uusia tuotteita ja palveluja matkailijoille.

Järjestämme helmi-maaliskuussa törmäytyksiä, joissa tuodaan yhteen matkailualan toimijoita sekä yrityksiä, joiden tuotteita tai palveluja voisi räätälöidä matkailijoilla. Ideointia siivitetään avoimella datalla ja palvelumuotoilun keinoin. Törmäytysten jälkeen parhaat ideat jalostetaan liiketoiminnaksi Vantaan kaupungin ja Metropolian yhteisessä Turbiini-yrityskiihdyttämössä.

Toivotamme yritykset tervetulleiksi kehittämään liiketoimintaansa, saamaan uusia ideoita ja verkostoitumaan! Törmäytyksiin osallistuminen on maksutonta. Tilaisuudet järjestetään Technopolis Aviapoliksessa Vantaalla.

Ti 28.2. klo 17.40 – 20.30 Palvelumuotoilutörmäytys I – Matkailijoiden palveleminen lentokentällä ja pääkaupunkiseudulla

Ti 21.3. klo 9-12 Palvelumuotoilutörmäytys II – Kiinalaiset matkailijat

Ti 28.3. klo 17.40-20.30 Palvelumuotoilutörmäytys III – Matkailukohteiden saavutettavuus ja liikkuminen pääkaupunkiseudulla

 

Elina Eskelä

projektipäällikkö

Elina Eskelä työskentelee Vantaan kaupungin elinkeinopalveluissa kehittämishankkeiden parissa. Yksi niistä on 6Aika-hanke Datasta oivalluksia ja bisnestä, jossa yritysten innovaatiotoimintaa vahvistetaan data-analytiikan ja palvelumuotoilun keinoin.