Avoimuus voittaa!

On aika hassua kirjoittaa tänne yrityksen edustajana. Vielä pari kuukautta sitten olin keräämässä näitä kirjoituksia ja etsimässä Suomen parhaimpia menestystarinoita avoimen datan hyödyntämisessä. Järjestin avoimen datan kilpailuja, avasin dataa ja kehitin avoimen datan jakelukanavia. Kaiken sen keskellä huomasin, että minulla on jano tehdä ja hyödyntää itse näitä aineistoja. Siihen en ole päässyt missään vaiheessa aiemmassa työssäni ja nyt sormeni syyhyävät kartan tekoon ja analyysien kimppuun. Halusin päästä hyödyntäjäksi!

Kuukausi sitten sain mahdollisuuden siirtyä Gispo Oy:lle paikkatietoasiantuntijaksi. Tämän kuukauden aikana olen oppinut valtavasti paikkatietojen hyödyntämisestä ja helppokäyttöisistä ja avoimista työkaluista. Sillä Gispossa pääsee tekemään. Ihan konkreettisesti hyödyntämään avointa dataa ja erityisesti opettamaan muita aineistojen käyttöön. Vähemmälle on jäänyt byrokratian kanssa tappelu, joten sekin on aikamoista boonusta! Kuinka hienoa on päästä kouluttamaan muita ja samalla oppia itse uutta!

Ajattelinkin nyt kertoa parhaimmista avoimen datan hyödyntämisideoista, joita Gispon tiimi on kanssani jakanut. Jaan ne samalla teille. Aika avointa, eikö?

Käytössämme on ihan sairaan hienoja ilmaisia ohjelmistoja

Gispo kouluttaa ja konsultoi avoimen paikkatieto-ohjelmistojen käytössä. Niitä on helppo ottaa käyttöön, erityisesti jos on aiempaa paikkatietokokemusta. Jos ei ole tai haluaa oppia lisää, meidän tiimiltä voi kysyä neuvoja ja tukea. Tässä pari hyvää ohjelmistovinkkiä paikkatietojen hyödyntämiseen: QGIS on perustyöpöytäohjelmisto, jota itse olen käyttänyt pelkästään jo viitisen vuotta. En edes tiedä, mitä sillä EI voisi tehdä. Kun paikkatietoja halutaan hallita, kannattaa ottaa PostGIS tietokanta käyttöön. Sen avulla voi tehdä myös kovaa laskentaa vaativia paikkatietoanalyyseja. Kun paikkatietoja halutaan julkaista rajapinnoilla, GeoServer on varmasti tällä hetkellä kätevin julkaisuohjelmisto ja se pelaa hyvin yhteen myös Oskari-karttapalvelun kanssa. Kevyempään käyttöön ja tiedon nopeaan visualisointiin kartalla voi kokeilla CartoDB:tä ja MapBox:ia. Niistä haluaisin vielä vetää yrityksille työpajan. Vink-vink!

Liito-oravien elämän parantaminen – avoimesta datasta avointa

Gispo toteutti Espoossa kaupungin kanssa viime syksynä liito-oravien liitopolkujen kartoitusta laserkeilausaineistoihin ja korkeusmalleihin perustuen. Tuo data perustuu avoimiin datalähteisiin ja on nyt myös avoimena HRI:n palvelusta ladattavissa. Liito-oravat kiittävät, sillä dataa voidaan hyödyntää kaupunkisuunnittelussa siten, että liitopolut jätetään rauhaan tai niitä lisätään. Data on hieno esimerkki siitä, että lopputulos päätyi HRI:n avoimen datan katalogiin ja se jatkaa ehkä elämäänsä jossain toisessa analyysissa taustamateriaalina.

Avoimuus voittaa! Avoin data on mahdollistanut liiketoimintamme

Gispon tiimillä on ehkä normaalia avoimempi näkemys liiketoiminnasta. Sillä ilman avointa dataa ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, meidän olisi todella vaikea myydä osaamistamme ja kouluttaa uusia datan hyödyntäjiä. Jos olisimme yrittäneet tätä 10 vuotta sitten, konseptimme olisi aika erilainen. Ilmaiset ja laadukkaat aineistot mahdollistavat hyvien koulutusmateriaalien tuottamisen ja kurssimateriaalit ovat samalla koulutettavien käytössä, jolloin oppiminen voi jatkua itsenäisesti koulutusten jälkeen. Ilahduttavaa on, että yhä useammin voi antaa avoimesti helpon vastauksen, kun joku koulutettavista kysyy: “Mistä saan haluamani aineiston käyttööni?”

Terkuin,
Sanna

Kuva: Flying squirrel mother of 2 by lavandarfields, (cc-by-sa-2.0)

Sanna Jokela

Paikkatietoasiantuntija

Sanna Jokela on taustaltaan maantieteilijä ja perehtynyt 10 vuoden ajan paikkatietoasioihin. Viime vuosina avoimen datan toiminnot ovat olleet lähellä hänen sydäntään ja hän on työskennellyt myös 6aika hankkeessa. Sanna on juuri aloittanut Gispo Oy:llä ja on superinnoissaan uudesta tiimistä, jossa hän hoitaa mm. QGIS-koulutuksia, paikkatietohankkeita ja viestintää.

Gispo Oy

Gispo auttaa asiakkaita hyödyntämään paikkatietoihin liittyviä avoimen lähdekoodin ja avoimen datan ratkaisuja. Lisäksi Gispo edistää avoimen lähdekoodin ja avoimen datan kehittämistä ja hyödyntämistä.