Data ei kasva korkoa pankissa!

Suomen julkinen hallinto, valtion virastot, kunnat, kuntayhtymät ja niin edelleen tuottavat ja käsittelevät valtavia tietomääriä päivittäisessä toiminnassaan. Perinteisesti nämä datat talletetaan suljettuihin järjestelmäholveihin digitaalisten käyttäjä-/talletustilien taakse. Ongelmana on se, että holvien syövereihin kätketyt datat eivät kasva korkoa! Toisaalta kansantaloutemme tarvitsee uutta polttoainetta, dataa, innovaatioiden katalyytiksi ja polttoaineeksi.

Onneksi rahaministeriömme kirstunvartijat (valtiovarainministeriö) sekä hallituksen kärkiohjelman linjaukset suuntaavat ajatukset kohti avoimempaa sekä datarikkaampaa tulevaisuutta. Tähän tulevaisuudenkuvaan keskeisenä osana kuuluu datapankkisalaisuuden raottaminen siltä osin kun datapankkien ja -holvien tiedot voidaan turvallisesti avata kaikkien tahojen hyödynnettäväksi. Edelläkävijöiden tekemä pioneerityö kansallisesti ja kansainvälisesti osoittaa, että dataholvien sisältämälle tiedolle löytyy sovellus- ja käyttökohteita näiden perinteisten hyödyntäjäorganisaatioiden ulkopuolelta. Tästä syystä päättäjät (”datapankkien hallitusten jäsenet”), johtavat virkamiehet (”datapankkien johtajat”) ja datapankkien päällä istuvat virkamiehet (”datavirkailijat”) pitää saada hereille sekä innostumaan datapankkien avaamisesta. Näin data saa kasvun mahdollisuuden korkoa korolle periaatteella, joka toivottavasti johtaa konkreettiseen riihikuivaan tai bitcoineihin, jotka ropisevat kansakuntamme kassaan luomaan hyvinvointia. Myös asiakaslähtöiset uudet palveluinnovaatiot ovat tervetulleita.

Datapankkien avaaminen on sinänsä helppoa – pohjatyötä on tehty valmiiksi. Meiltä koto-Suomesta löytyy julkaisualustoja, valmiita lisenssiehtoja, toimintamalleja sekä joukko tapahtumia, jotka keskittyvät avoimen datan hyödyntämisen edistämiseen. Itsestään homma ei tietystikään tapahdu – se vaatii rohkeuden ja asenteen lisäksi resursseja. Onneksi avoin data, big data ja mobiilisovellukset ovat kuumaa kamaa myös rahoittajien (ja miksei myös sijoittajien;)) ohjelmien painopisteissä.

Vaikka euribor-korot ovat matalalla, avoin ja big data indeksit ovat nousussa. Nyt on oikea aika hypätä avoimen datan kelkkaan ja varmistaa, että ainakaan datapolttoaineen puute ei hidasta innovaatiota ja kansakuntamme taloudellista toimeliaisuutta!

Kuva: Money by Pictures of money, (cc-by-2.0)

Juhani Heikka

Tietohallintopäällikkö

Juhani Heikka toimii tietohallintopäällikkönä Oulun kaupungilla sekä 6Aika Avoin data ja rajapinnat -kärkihankkeen Oulun osatoteutuksen vastuullisena johtajana.