Dataliiketoiminnan tulevaisuus – takanamme on vasta muutoksen murto-osa

Asiantuntijaennustuksen mukaan digimurros ottaa vasta haparoivia ensiaskeleitaan. Miltä näyttää dataliiketoiminnan tulevaisuus? Kuinka avoimesta datasta saa lisävirtaa bisnekseen?

Kolme ja puoli vuotta, seitsemän ja puoli miljoonaa euroa, kuusi kaupunkia ja kymmenen organisaatiota. Viisisataa avattua datasettiä ja rajapintaa, neljä harmonisoitua rajapintaa, sata yritystä, sataviisikymmentä avoimen datan sovellusta ja kuusi startuppia. Sellaiselta näyttää Avoin data ja rajapinnat -hanke numeroina.

Mutta miten nuo luvut ovat kääntyneet oikeaksi elämäksi? Ja millainen vaikutus niillä on tulevina vuosina?

Rakentava ja rikastava raaka-aine

Avoin data ja rajapinnat -hanke on osa Suomen kuuden suurimman kaupungin
6Aika-strategiaa, jossa Helsinki, Vantaa, Espoo, Turku, Tampere ja Oulu kehittävät yhdessä avoimia ja älykkäitä palveluita. Hankkeella haluttiin tuupata vauhtia datapohjaisen bisneksen kasvuun ja juuri siksi päätöstilaisuuden nimi oli Dataliiketoiminnan tulevaisuus.

Seminaarissa puhunut Senior Consultant Marjukka Niinioja Digialta luettelee painavan listan avoimen datan hyötyjä.

– Se esimerkiksi mahdollistaa liikeidean simuloimisen, helpottaa sitä kautta rahoituksen saamista ja lyhentää kehitysaikaa.

Avoin data ei kuitenkaan itsessään ole oikotie onneen tai kiitorata kultakaivokseen – sen arvo määräytyy vasta oikeassa käyttöympäristössä liiketoiminnan tai palvelun rakentajana tai rikastajana.

Tiedon laatu ja käyttökelpoisuus ovat haastavia pähkinöitä, sen sai hanketiimikin todeta.

– Yritysten haasteena taas on kovien IT-osaajien löytäminen ja ylipäätään kyky ymmärtää alustataloutta liiketoimintamallina, Niinioja summaa pitkän kokemuksen tuoman tiedon.

Pitkäjänteisyys on välttämätöntä

Hankkeessa avattiin ja harmonisoitiin neljä rajapintaa: Linked Events -tapahtumarajapinta sekä palaute-, päätös-, ja resurssienvarausrajapinnat.

– Eniten niistä on hyödynnetty tapahtumarajapintaa, kertoo hankepäällikkö Matti Saastamoinen.

Hankkeen päättyminen on monella tavoin vasta kaiken alku: tietovarantojen avaamisesta on toivottavasti tullut osa kuntien normaalia arkea. Marjukka Niinioja muistuttaa päättäjiä pitkäjänteisyyden merkityksestä.

– Yritykset odottavat ja tarvitsevat vakautta. Jos dataa tulee nyt, pitää sitä tulla jatkossakin ilman, että seuraava valtuustokausi muuttaa asiaa.

Muutos on vasta alussa

”Pitää olla rohkeutta avata. Nyt mietitään, käyttääkö joku dataa. Ei kaupunkien pidä miettiä tätä! Innovaatiot tulee yrityksiltä.”

”Aina ei voi edes ennakoida, mikä aineisto osoittautuu hyödylliseksi. Mahdollisimman paljon auki vaan. Rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta.”

Hankkeen palauteposti osoittaa, että tarjottavalle tiedolle on tarvetta. Haaga-Helian yliopettaja Ari Alamäki kiteyttää puheenvuorossaan syyn sille, miksi Avoin data ja rajapinnat -hanke on oikeastaan elinehto tulevaisuuden palveluille ja liiketoiminnalle.

– Ennusteen mukaan digi muuttaa elämäämme seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana enemmän kuin se on tehnyt kuluneen kahdenkymmenen vuoden aikana.

________________________________________________________________________

Haaga-Heliassa 30.11. pidetty Dataliiketoiminnan tulevaisuus -seminaari oli Avoin data ja rajapinnat -hankkeen lopputilaisuus. Hankkeen vaikuttavuusarviointi ja tuloskartoitus valmistuu 8.12.

Mari Siukonen

Viestinnän suunnittelija

Mari Siukonen on mainostoimisto Mediaportaan viestinnän suunnittelija ja copywriter. Hän kirjoittaa DataBusiness.fi -sivustolle ajankohtaisjuttuja ja haastatteluita.