Ettei vaan nyt sattuis mitään…

Muutos on kummallinen asia. Se kuulostaa hyvältä ja dynaamiselta jutulta, kunnes se osuu omalle kohdalle. Jos ajattelet omia rutiinejasi, kovinkaan suurta muutosta ei tarvitse tapahtua, että se herättää sinussa vähintäänkin ärtymystä ja kysymyksen: Miksi?

Elämme taas maailmassa aikaa, jossa todella moni asia muuttuu. Ennen niin kovin tehokkaaksi koettu sähköposti onkin nyt epäkäytännöllinen ja jäykkä. Tieto ja tavarat kulkevat sujuvasti maasta toiseen, vielä osittain kannettavassa muodossa, mutta jo nyt on näkyvissä aika, jolloin joka kodissa tarvikkeita tulostellaan ajasta ja paikasta riippumatta tai ikkunalle pärähtää joku droidi tilattu tuote pihdeissään.

Kun muutosta ja kehitystä tapahtuu nykytahtia, on luonnollista, että kaikki systeemin osaset eivät pysy mukana. Lait ja säännökset laahaavat muutaman vuoden perässä, samoin kaikki sen ympärille rakennettu infra. Yritykset voivat reagoida uusiin menetelmiin omien tarpeidensa ja kykyjensä mukaan, mutta julkisen alueen toimijoilla on vielä lisää eriasteisia hitausmomentin aiheuttajia.  Meille julkisen datan avaamisen ja hyödyntämisen kanssa toimiville tämä kaikki on aikamoinen vuori kiivettäväksi.

Dataa on avattava ja siitä on saatava enemmän irti, se lienee meille kaikille selvää. Onko siis jotain, millä saamme vietyä muutosta eteenpäin myös jäykäksi tunnistetussa julkisessa ympäristössä? Jos jätämme vallankaappauksen ja viisaan kuninkaan etsimisen tällä kertaa väliin ja keskitymme johonkin johon voimme vaikuttaa jokaisella toiminnan tasolla eli meihin ihmisiin. Kaikki muutos lähtee yksilöstä ja me olemme tämän muutoksen eturintamassa vaikuttamassa kaikkiin muihin ihmisiin omalla kommunikoinnillamme ja esittelemällä konkreettisia esimerkkejä joita ulottuvissamme on. Vain erittäin harvat meistä haluavat estää uusia asioita tapahtumasta, jos niiden merkitys ja niihin liittyvät mahdollisuudet ymmärretään.

Muutos näyttää toisaalta etenevän koko ajan laajalla rintamalla halusit tai et. Toisaalta muutos avaa aina uusia mahdollisuuksia ja eniten niistä hyötyvät he, jotka asian ensiksi oivaltavat. Jos kerran tuo edellinen on totta, niin miksi se muutos sitten aina yllättää ja kiusaa?  En minä vaan tiedä, mutta niin se tuntuu olevan. Kun vielä muistetaan, että pienenkin muutoksen aikaan saaminen kestää kauan ja että toimintakulttuurin muutoksen toteuttaminen vie vielä paljon kauemmin, työtä meillä riittää. Nyt on kuitenkin saatu muutos asenteissa ja toimissa datan avaamisen ympärillä käyntiin, pala kerrallaan mennään oikeaan suuntaan ja ihan varmasti kohta sattuu jotain hyvää.

Heikki Huhmo

Projektipäällikkö

Heikki Huhmo, projektipäällikkö, 6Aika Avoimet innovaatioalustat Oulun osahanke. Avoimet innovaatioalustat -painopisteen hankkeissa luodaan uusien tuotteiden, palvelujen ja markkinoiden kehittämistä mahdollistavia työympäristöjä. Toisin sanoen, innovaatioympäristö on työkaluja, jotka kattavat palvelun koko elinkaaren, ideasta testaukseen ja testauksesta tuotteeksi. Kehittäjinä toimivat kaupunkilaiset.