IoT, kunnat & bisnes

IoT (Internet of Things) eli asioiden internet on kovassa nosteessa niin maailmalla kuin kuntakentässäkin. Keskusteluissa aiheesta kollegoiden kanssa esiin nousee seuraavia kysymyksiä

  • Mitä hyötyä IoT -laitteet tuovat kaupungille ja sen asukkaille?
  • Onko asioiden internetillä mahdollista lunastaa siihen ladatut odotukset?
  • Onko kyseessä vain tämän hetken trenditermi, jotka vaihdetaan hetken kuluttua toisiin, mikään ei muutu ja toiminta jatkuu periaatteella business as usual?

Jokainen kysymys on erittäin aiheellinen ja jokaiseen kysymykseen vastaaminen ansaitsee oman blogikirjoituksensa. Hankkeemme näkökulmasta olennaisin kysymys kuitenkin on, että miten yritykset voivat hyötyä IoT -laitteiden tuottamasta datasta?

Yritykset voivat hyödyntää IoT –laitteiden tuottamaa dataa uuden liiketoiminnan luomiseen tai olemassa olevan rikastamiseen.

Tampereen hanketiimi lähti todistamaan väitettä IoT-laitteiden hyödyntämismahdollisuuksista liiketoiminnassa käytännönläheisellä tavalla. Hankimme ensitöiksemme käyttöömme kaksi kappaletta Oululaisen Haltian Oy:n kehittämää ThingSee One IoT-sensorilaitetta.

ThingSee One virastotalon näköalapaikalla

ThingSee One virastotalon näköalapaikalla

Protoilun ensimmäisessä vaiheessa sijoitimme molemmat laitteet kiinteästi kahteen eri paikkaan: virastotalolle ja Pyynikin näkötorniin. Kiinteästi sijoitetut laitteet mittaavat ilman lämpötilaa, kosteutta, painetta ja valoisuutta. Protoilun toisessa vaiheessa laitteita on tavoitteena sijoittaa liikkuviin välineisiin kuten linja-autoihin, jolloin edellä mainittujen tietojen lisäksi laite keräisi dataa myös sijainnistaan, liikkeestä ja sen nopeudesta sekä suuntautumisesta (orientation).

Sovelluskehittäjämme toteuttaa laitteiden tuottaman datan hyödyntämistä varten REST-rajapinnan, jonka kautta laitteiden tuottama data jaetaan eteenpäin Creative Commons 4.0 –lisenssillä. Ajatuksena on, että kaupungin tuottaman avoimen datan lisäksi järjestelmään voisi tulevaisuudessa tallentaa dataa kuka tahansa järjestelmän tukeman laitteen omistaja. Kaupungin näkökulmasta järjestelmä voisi toimia hyvin esimerkiksi datakeskuksena älykaupunkia rakennettaessa.

Teknisen toteutuksen valmistumisen jälkeen vuorossa on kehittäjäkunnan aktivoiminen. Tavoitteena on aktivoida paikallisia yrityksiä, yhteisöjä, avoimen datan aktiiveja ja opiskelijoita hyödyntämään laitteiden tuottamaa dataa sekä löytämään uusia liiketoimintaideoita. Suunnitelmissa on erilaisten tapahtumien kuten workshoppien ja kilpailuiden järjestäminen IoT:n tiimoilta.

Suunnittelemme lähitulevaisuudessa rikastuttavamme IoT-laitteiden arsenaalia kokeilukulttuurin hengessä hankkimalla laitteita, jotka mahdollistavat mm. uimavesien lämpötilojen ja bakteerikannan seuraamisen sekä liikenteen seuraamisen (jalankulkijat, pyöräilijät ja autoilijat). Harkinnassa on myös teiden liukkautta mittaavien laitteiden hankinta.

Tämä blogikirjoitus on sarjassaan ensimmäinen IoT-aiheesta. Tulemme raportoimaan seuraavissa kirjoituksissa hankkeen etenemisestä ja vastaamaan alkuperäiseen kysymykseen miten yritykset voivat hyötyä IoT -laitteiden tuottamasta datasta.

Rajapinnan virallinen julkaisu tapahtuu lähikuukausien aikana. Mikäli olet kiinnostunut rajapinnan hyödyntämisestä niin lisätietoja aiheesta antaa sovelluskehittäjä Antti Sand antti.sand(at)tampere.fi

Petteri Sintonen

Data-asiantuntija