Kävelevä tietosanakirja – so last season

Milloin viimeksi katsoit televisiosta tietokilpailua? Milloin sieltä edes on tullut sellainen? Tietokilpailut ovat saaneet väistyä kokkiohjelmien ja fitness-ohjelmien tieltä. Kävelevä tietosanakirja ei kelpaa enää viihteeksi.

Tieto ei enää ole valtaa. Sen jalostaminen on.

Tuotamme jatkuvasti valtavasti tietoa, jonka hyödyntämisessä olemme vasta alussa. Puhutaan big datasta, datan louhimisesta, avoimesta datasta ja omadatasta.

Yksinkertaisesti kyse on suurten tietomäärien analysoimisesta, yhdistelemisestä ja tulkitsemisesta. Uuden oppimisesta.

Oikeasti uutta syntyy kuitenkin vasta sitten, kun yhdistelemme dataa eri lähteistä; se mahdollistaa aivan uudet näkökulmat.

Kauppaketjut profiloivat asiakkaitaan jo nyt, mutta millaisia mahdollisuuksia syntyykään, jos yhdisteltäisiin esimerkiksi asuinalueiden rakennuskantatietoja, kaavoitustietoja, terveyskeskusten, koulujen ja leikkipuistojen sijaintitietoja, näiden asiakaspalautetietoja ja niin edelleen?

Kuluttajat ovat kiinnostuneita kaikesta, mikä ilahduttaa tai helpottaa heidän elämäänsä. Ei ole kovinkaan suuri työ luoda esimerkiksi kännykkäsovellus, joka näyttäisi sijainnin perusteella lähistöllä järjestettävät kirpputorit, elokuvat, uimahallin aukioloajat ja muut tapahtumat.

Yritys taas voi olla kiinnostunut ostamaan jalostetun näkemyksen omasta tiedostaan – mahdollisesti yhdistettynä muihin tietoihin. Tällaisia datakonsulttiyrityksiä on jo olemassa.

Tämän vision edessä on vain yksi mutka. Tiedon koneluettavuus. Tai siis sen puute.

Useimmat julkiset tiedot löytyvät jo netistä, mutta ihmiskielisinä. Kone ei ymmärrä pdf:n tekstiä, vaan se tarvitsee tiedot ykkösinä ja nollina. Tietojen avaaminen koneluettavassa muodossa on ehdoton edellytys niiden hyödyntämiselle.

Tätä työtä on tehty ansiokkaasti useissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla etunenässä on ollut Helsinki Region Infoshare, jonka datakatalogista löytyy jo yli 1 000 data-aineistoa. Tampereella aineistoja on tarjolla noin 120. Turusta löytyy vahvaa paikkatieto-osaamista, ja Oulu puolestaan erottuu mobiiliosaamisellaan. Kaikkia näitä aineistoja on lupa ja suotavaa käyttää kaupallisesti.

Tietokilpailujen aika on ohi. Nykyajan renessanssinero yhdistelee tietoja eri lähteistä ja luo sen pohjalta uutta liiketoimintaa.

Kuva: Information Booth on Hudson River by Heath Brandon (cc-by-sa-2.0)

Annukka Varteva

Projektipäällikkö

Annukka Varteva vetää 6Aika-rajapintahanketta, jossa Suomen kuusi suurinta kaupunkia yhdenmukaistavat yhdessä avoimia rajapintojaan. Tavoitteena on mahdollistaa uutta liiketoimintaa ja helpottaa datan hyödyntämistä. Hankkeen pääkohderyhmänä ovat yritykset, joiden näkemykset otetaan rajapintojen kehitystyössä huomioon. Rajapintahankkeessa tehdään yhteistyötä myös kansainvälisten kaupunkiverkostojen, mm. CitySDK- ja OASC-verkostojen kanssa.

Forum Virium Helsinki

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupunkikonserniin kuuluva osakeyhtiö, joka kehittää uusia digitaalisia palveluja yhdessä yritysten, Helsingin kaupungin, muiden julkisten toimijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa.