LIIRA aukaisi liikenteen reaaliaikaisia rajapintoja – nyt on sovelluskehittäjien vuoro

Millä ajonopeudella pääsee matkamaan kaupungin halki vihreän aallon harjalla? Mikä reitti on jo aurattu ja mistä löytyy tyhjä parkkipaikka? Montako ihmistä nousi bussiin ja saapuuko se ajallaan? LIIRA-projekti aukaisi lukuisia liikenteen reaaliaikaisia rajapintoja. Nyt on sovelluskehittäjien ja yrittäjien vuoro miettiä, kuinka hyödyntää tarjolla olevaa dataa omassa bisneksessään.

LIIRA eli Liikenteen reaaliaikaiset rajapinnat on 6Aika-strategian Avoin data ja rajapinnat -kärkihankkeen pilotti. Siihen osallistuivat Helsinki, Tampere, Turku ja Oulu, jotka avasivat tie- ja katuverkoston kunnossapitoon, joukkoliikenteeseen, liikenteen hallintaan sekä pysäköintiin liittyviä rajapintoja avoimen datan periaatteiden mukaisesti. Tiedot ovat siis kaikkien saavutettavissa julkisen rajapinnan kautta.

Tampere keskittyi erityisesti luomaan rajapintaa liikennevalo-ohjaimista saataviin tietoihin.

Reaaliaikainen liikennedata luo pohjan sekä analyyseille että uusille palveluille. Kokoamme joka sekunti tietoa sadan ohjaimen avulla esimerkiksi liikenteen määrästä ja jonojen pituudesta, sanoo projektipäällikkö Mika Kulmala Tampereen kaupungilta.

Oulu avasi liikennevalodatan lisäksi kameradataa, johon on aiemmin ollut pääsy vain viranomaisilla. Täksi talveksi auki saadaan myös rajapinta reaaliaikaiseen tie- ja katuverkoston kunnossapitotietoon. Se on erityisen tervetullutta Suomen kovimmassa talvipyöräilykaupungissa.

– Ketään ei kiinnosta tuntien takainen tilanne, vaan pyöräilijät haluavat tietää, missä kalusto menee juuri sillä hetkellä. LIIRAn myötä se on pian mahdollista, kertoo Oulun kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala.

Datan avaamien on kaikkien etu

Mindtrekin LIIRA-sessio syyskuun lopulla oli pilottihankkeen päätöstapahtuma. Lopun sijaan se tarkoittaa monilta osin vasta alkua: osallistujat tekivät ison työn avaamiseen liittyvien käytänteiden yhtenäistämisessä ja lähitulevaisuudessa aukeaa vielä joukko uusia rajapintoja.

Esimerkiksi meillä Turussa avautuu rajapinta, jonka kautta voi hakea teiden kunnossapitokalustoon liitettyjen sensoreiden mittaustulokset, nekin ajantasaisena, täydentää listaa kehityspäällikkö Seppo Kemppainen.

Helsingin LIIRA-haaste oli tehdä näkyväksi kaupungin parkkipaikkatilanne: missä on vapaita ruutuja, mitä alueita taas kannattaa välttää. Ja niin kuin muidenkin avattujen tietovarantojen kohdalla kävi, tässäkin tapauksessa yhdistyivät yksityinen ja yleinen etu.

Saimme päättäjille arvokasta tietoa eri alueiden pysäköintitarpeista ja loimme samalla rahan arvoisen mahdollisuuden kehittää vaikkapa lähimpään vapaaseen parkkipaikkaan ohjaava sovellus, projektipäällikkö Lauri Uski sanoo.

LIIRA luovuttaa kapulan eteenpäin

Yksi LIIRAn yritysyhteistyökumppaneista oli älyliikenneosaaja Dynniq, joka hyödynsi työssään erityisesti Tampereen kaupungin avaamaa liikennevalodataa. Yritys kehitti GLOSA-sovelluksen, jonka nimi tulee sanoista Green Light Optimal Speed Advice. Nyt pilottivaiheessa oleva applikaatio auttaa nimensä mukaisesti kuljettajaa matkaamaan vihreän aallon harjalla.  

Dynniq Suomen operatiivinen johtaja Jukka-Pekka Alanissi kertoo onnistumisen taustalla olleen tiiviin yhteistyön LIIRA-kaupunkien kanssa.

– Kehitystyössä painotimme paljon tulevaa: tiedon laatua, avoimuutta ja skaalausmahdollisuuksia.

Avoimen datan arvo määräytyy vasta siitä sovellettujen mielekkäiden palveluiden kautta. LIIRA oli ja on mahdollistaja – nyt on seuraavan askeleen aika.

– Data on avoinna kehittäjille! Tervemenoa sukeltamaan joukkoon ja rakentamaan menestyvää liiketoimintaa, toivottaa Seppo Kemppainen.

Tampereen yliopisto on vastannut hankkeen johdosta ja koordinoinnista yhdessä kaupunkien ja yritysten kanssa. Yliopiston tehtävänä on ollut pitää huoli siitä, että yksittäiset pilotit ja rajapinta-avaukset ovat osa jatkumoa, jolla luodaan älyliikenteen palveluille otollinen maaperä kehittyä.

Mari Siukonen

Viestinnän suunnittelija

Mari Siukonen on mainostoimisto Mediaportaan viestinnän suunnittelija ja copywriter. Hän kirjoittaa DataBusiness.fi -sivustolle ajankohtaisjuttuja ja haastatteluita.