Päätöstiedoista on moneksi

Olisipa kätevää, jos tutun R-kioskin infotaulusta näkisi, minne on tulossa uusia asuntoja, rakennetaanko lähelle uusi pyörätie tai lakkautetaanko lähikoulu. Tai jos taloyhtiön kokousten pöytäkirjat saisi ladattua kännykkään.

Entä jos tietoja voisi vielä yhdistää muihin tietoihin, esimerkiksi tietoon aurinkopaneeleille sopivista sijainneista, asuntojen myyntihinnoista, nuorten määrästä tai vaikkapa tietoihin alueen ravintoloista tai vesipostien sijainnista?

Näitä kaikkia tietoja on jo saatavana sähköisesti, toisia enemmän ja toisia vähemmän. Jotta kuntien päätöstietoon pääsisi helpommin käsiksi, Suomen kuusi suurinta kaupunkia kehittävät yhdessä avointa rajapintaa. Sen kautta voidaan julkaista esimerkiksi kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja lautakuntien esityslistat, pöytäkirjat ja niiden liitetiedostot sekä viranhaltijapäätökset.

Olennaista on, että tiedot tallennetaan rakenteisessa, koneluettavassa muodossa ja että ne julkaistaan avoimena datana. Tällöin niitä on helppo yhdistää muista lähteistä saataviin tietoihin.

Päätöstietoja voi hakea rajapinnan kautta kuka vain: kuntapäätökset ovat pääosin avoimia kaikille, ja niitä saa käyttää myös omassa liiketoiminnassaan. Tiedon lähde vain on mainittava.

Ajatellaanpa tilannetta, jossa taloyhtiöllä olisi käytössään kevyt asianhallintajärjestelmä, jossa olisi samanlainen rajapinta kuin kaupungilla. Silloin olisi mahdollisuus kehittää sovellus, jolla asukas voisi hakea sekä oman talonsa asioita että kaupungin päätöstietoja, sen mukaan mihin hänelle olisi annettu pääsy. Sovelluksessa tietoja voisi myös yhdistää muihin. Vaikka niihin asuntojen hintatietoihin.

Kuutoskaupunkien päätösrajapinnan tekninen määritelmä on jo valmis, ja se löytyy osoitteesta https://github.com/6aika/api-paatos. Rajapinnan kehittämistä jatketaan yhdessä yritysten kanssa. Alustavan aikataulun mukaan kaupunkien ensimmäiset päätösrajapinnat pystytetään syksyllä 2016.

Lisätietoja:
annukka.varteva(at)forumvirium.fi
aapo.rista(at)forumvirium.fi

Kuva: possibilities by Katie Walker (cc-by-sa-2.0)

Annukka Varteva

Projektipäällikkö

Annukka Varteva vetää 6Aika-rajapintahanketta, jossa Suomen kuusi suurinta kaupunkia yhdenmukaistavat yhdessä avoimia rajapintojaan. Tavoitteena on mahdollistaa uutta liiketoimintaa ja helpottaa datan hyödyntämistä. Hankkeen pääkohderyhmänä ovat yritykset, joiden näkemykset otetaan rajapintojen kehitystyössä huomioon. Rajapintahankkeessa tehdään yhteistyötä myös kansainvälisten kaupunkiverkostojen, mm. CitySDK- ja OASC-verkostojen kanssa.

Forum Virium Helsinki

Forum Virium Helsinki on Helsingin kaupunkikonserniin kuuluva osakeyhtiö, joka kehittää uusia digitaalisia palveluja yhdessä yritysten, Helsingin kaupungin, muiden julkisten toimijoiden sekä kaupunkilaisten kanssa.