Perfekt City – avoimen datan avulla luotiin työkalu kaupunkisuunnitteluun

Viime heinäkuussa törmäsimme sattumalta työkaverini Felixin kanssa Ultrahackin ja NASA:n järjestämään NASA Europa Challenge -kilpailuun. Kansainvälisessä kilpailussa etsittiin ratkaisuja, jotka hyödyntäisivät satelliittidataa, NASA:n kehittämää kartta-alustaa ja avoimia datalähteitä. Kilpailun tavoitteena oli kehittää ratkaisu, joka hyödynsi avointa data ja tekisi kaupungeista sekä maapallosta asuttavamman. Vaikka suoraa ratkaisua haasteeseen ei löytynyt, mahdollisuus päästä kehittämään avoimen datan avulla hyödyllinen sovellus NASA:lle oli riittävä syy osallistua haasteeseen.

Etsiessämme inspiraatiota erilaisista avoimista tietolähteistä huomasimme, että kaikkein eniten dataa oli löydettävissä pääkaupunkiseudulta. Ideointi lähti pyörimään kaupunkisuunnittelun ympärillä. Lopulta päädyimme miettimään, millaista palvelua olisi miellyttävää käyttää kaupunkisuunnittelun apuna. Palvelu sopi todella hyvin innovaatiokilpailun aiheeseen – paras tapa tehdä maailmasta asuttavampi on tehdä kaupungeista parempi paikka asumiseen. Palvelu sai nimekseen Perfekt City; sanaleikki yrityksemme nimestä.

Haasteessa oli käytettävä NASA:n avoimen lähdekoodin Web World Wind –kirjasto. Web World Wind on Google Earthin kaltainen, mutta avoin palvelu.  Hyvän dokumentaation avulla kirjaston päälle on helppo rakentaa erilaisia datakerroksia ja esittää niitä kolmiulotteisen maapallon pinnalla. Monet suunnittelemamme palvelun ominaisuudet vaativat muutakin kuin pelkkää datan esittämistä, sillä emme halunneet vain räiskiä erilaisia datalähteitä kartalle. Halusimme työkalumme tulevan oikeaan käyttöön ja tuottavan arvoa useille eri käyttäjille. Meidän oli tutustuttava perinpohjaisesti Web World Wind -kirjastoon ja palvelumme potentiaaliseen käyttäjäryhmään.

Siinä missä Felix tutustui Web World Wind -kirjaston saloihin, käytin omat kesäiset iltapäiväni soitellen kaupunkisuunnittelua ymmärtävien tuttujeni perään haastatellen heitä. Esille nousi nykyisten työkalujen kankea käytettävyys sekä se, miten kaupunkisuunnittelussa onnistumisen edellytyksenä on QGIS-ohjelmiston taitaminen. Kehittämällemme työkalulle oli siis olemassa kilpailija. Tehdäksemme palvelustamme parempi, oli meidän löydettävä ominaisuuksia joita kilpailijasta ei löytyisi. QGIS-ohjelmiston yleisyydestä kaupunkisuunnittelupiireissä johtuen ymmärsimme, että palvelu piti suunnata laajan yleisön käyttöön.

Kiinnostus avoimeen dataan menestysreseptinä

Felixin vahva kiinnostus avoimeen dataan paljastui projektin menestysreseptiksi. Usein oikeanlaisen datan löytäminen kävi yllättävän helposti, kun Felix haki ulkomuististaan mitä erikoisempien datasettien nimiä, joita työkalu voisi hyödyntää. Ei vienyt kauaa, kun meillä olikin kasassa ensimmäinen versio palvelusta, jolla visualisoimme rakennuksiin ja joukkoliikenteeseen liittyvää dataa.

Pääsimme ratkaisullamme Nokian Executive Excellence centerissä järjestettyyn NASA:n haastekilpailun finaaliin. Kilpailijoita oli kutsuttu ympäri maailmaa ja ratkaisut olivat hyvin erilaisia – maapallosta on mahdollista tehdä asuttavampi monella tapaa. Olimme ainoa kaupunkeihin liittyvän datan esittämiseen keskittynyt finalisti 12 tiimin joukosta. Keräsimme tapahtuman aikana runsaasti mielenkiintoa monilta tahoilta. Otimme ylös kaikki esille tulleet puutteet, toiveet ja kehitysehdotukset palvelun jatkokehitystä varten.

Huolimatta siitä, että palvelun kehitys lähti kesäisenä sivuprojektina liikkeelle, ei Perfekt Cityn jatkokehitystä ole missään nimessä kuopattu. Seuraavaa versiota onkin kehitetty rauhallisella tahdilla muilta projekteilta ehdittäessä. Projektin aikana huomasimme myös miksi avoimen lähdekoodin ja avoimen datan ohjelmistojen kehittäminen on tärkeää yrityksen itsensä kehittymisen kannalta. Monet tietolähteet, joita päädyimme käyttämään, olivat muille yrityksemme työntekijöille tuntemattomia. Projektin kulkua seuratessaan moni heistä kiinnostui tutkimaan asiaa ja eri avoimen datan rajapinnoista on tullut aikaisempaa huomattavasti yleisempi kahvihuonekeskustelu.

Lue lisää Perfektiosta