Revontulia ja demokratia-Tinderiä – voittajatiimien tarinat

Kaksi Oululaista tiimiä palkittiin avoimen datan käyttöä ideoineessa Databusiness Challenge-kisassa. Annetaan tiimien kertoa itsestään:
RepoLights:
Revontulet ovat olleet laajasti esillä pohjoisen matkailuun liittyen. Ne myös ja siivittivät ideamme voittoon aktiivinen kansalainen -kategoriassa, jossa voitimme innovatiivisimman konseptin palkinnon.
RepoLights-tiimi sai alkunsa Takomon CleanTech-innovaatiosprintissä, jonka voitimme ympäristöhavaintopalvelu-idealla. Alunperin tosin mainasimme Torniojoen lohikuolemia… RepoLights revontulien seurantapalvelu nojaa samaan konseptiin, sosiaalisen median havaintojen ja avoimen datan yhdistämiseen. Tarkoituksena on luoda ihmisten sosiaalisessa mediassa julkisesti jakamista havainnoista ja avoimista tietokannoista uutta tietoa ja siihen perustuvia palveluja.
Tiimin jäsenistä Pauliina on ohjelmistoinsinööri ja maantieteilijä, Tommin tausta on ohjelmistokehityksessä ja data-analytiikassa, Outin alaa ovat bioinformatiikka ja hakualgoritmit ja Jouni on työskennellyt teollisuuden kehitystehtävissä.
Kuten kilpailun tuomaritkin arvioissaan totesivat “tämmöinen pitäisi olla”, mutta liiketoimintapotentiaali on haastava. Kaupungin puolesta järjestettyyn sparrauspäivään tyytyväisen tiimin tarkoituksena onkin nyt tarttua tarjolla oleviin palveluihin toimivan liiketoimintamallin hiomiseksi. Kaupunkeihin keskittyvän revontulipalvelun käyttäjiä voisivat olla vaikkapa pohjoisen liikematkailijat tai omatoimimatkailijat, joille revontulien näkeminen toisi lisäarvoa matkaan. Haussa on sopiva yhteistyökumppani konseptin demoamiseen ja viemiseen kannattavaksi liiketoiminnaksi.

Kirjoittajat Pauliina Björk ja Outi Lampela.
Electorate:

Electorate sai alkunsa Junction-Hackathonissa marraskuussa 2016. Tapahtumassa esillä ollut 6aika-hanke sai tiimin jäsenet pohtimaan avoimen datan hyödyntämismahdollisuuksia sekä omaa turhautumistaan poliittiseen päätöksentekoon. Kun syntyneet ideat ja aiempi yrittäjäkokemus lyötiin yhteen, lopputuloksena syntyi sovelluskonsepti, jossa ihmisille annetaan vaivaton mahdollisuus ilmaista mielipiteensä niin eduskunnan kuin kunnanvaltuustonkin päätösesityksiin ennen päätöksentekoajankohtaa. Hackathon-viikonlopun aikana ei Suomen demokratiaa saatu vielä korjattua, mutta polte idean eteenpäin viemiseen säilyi ja DataBusinessChallenge tarjosi sopivan porkkanan konseptin ja businessmallin jatkokehittämiseen. Kilpailun myötä saatu palaute, sparraus ja aktiivinen kansalainen -kategorian parhaasta business potentiaalista saatu palkinto ovat auttaneet sovelluksen jatkokehityksessä ja tavoiteltu julkaisu Suomi 100v-juhlavuonna on entistä lähempänä.
Tarkempi tutustuminen 6aika-projektiin sekä avoimeen ja julkiseen dataan sai tiimimme pohtimaan myös muita tapoja hyödyntää kuntien avaamaa dataa. 6aika-kaupunkeja käykin kiittäminen rohkeasta ja eteenpäin katsovasta asenteesta! Merkityksettömänkin tuntuisen datan avaaminen mahdollistaa parhaimmillaan ihmisiä aidosti hyödyttävien ja uutta liiketoimintaa synnyttävien sovellusten kehittämisen. Toivottavasti myös kaupungit seuraavat esimerkkiä ja mahdollistavat uusien ratkaisujen kehittämisen entistä laajemmassa mittakaavassa.

Kirjoittaja Tuukka Korolainen, Electorate
Tuukka on intohimoinen yrittäjä, kotioluen valmistaja ja Electorate-tiimin visionääri ja talousmies.