Rikasta tuotteita avoimella datalla

Moni raapii päätään miettiessään, miten datan muuttaisi kassavirraksi. Avointa dataakin mainostetaan ilmaiseksi raaka-aineeksi, mutta miten sillä tekisi rahaa?

Pelkällä avoimella datalla liiketoiminnan tekeminen voikin olla haastavaa. Mutta mitä kaikkea voi saada aikaan, jos dataa yhdistellään luovasti?

Ajatellaanpa vaikkapa taloyhtiöiden ilmoitustauluja. Niitä on jo tarjolla sähköisinä. On näppärää, kun yhtiökokouskutsun tai tiedotteen talkoista tai vesikatkosta voi lisätä näytölle muutamalla klikkauksella. Mainoksiakin on kokeiltu.

Mitäpä jos ilmoitustaulua käytettäisiin vieläkin monipuolisemmin? Tarjolla on valtavasti maksutonta dataa, jolla palveluja voidaan rikastaa. Yhdistelemällä taloyhtiön dataa ja avointa dataa voidaan helpottaa asukkaiden elämää ja parantaa viihtyvyyttä.

Infonäytössä voisi näyttää esimerkiksi säätietoja, lähikaupan tai kirjaston aukioloajat – tai vaikka terveyskeskuksen jonotilanteen. Tai reaaliaikaisen tiedon siitä, missä lumiaurat pyryn jälkeen liikkuvat.

Jos asukkaille annetaan mahdollisuus lisätä ilmoitustaululle omia ilmoituksiaan, naapurit voivat kertoa toisilleen helposti tupaantuliaisista tai pahoitella remontista aiheutuvaa haittaa.

Voisiko ajatuksen viedä vielä pidemmälle? Monessa taloyhtiössä käytetään jo älyavainta, jonka siruun voi ohjelmoida esimerkiksi ajat, jolloin kellariin tai vintille pääsee. Jospa avaimeen ohjelmoisi personoidusti: kun tulee rappukäytävään, avainta näyttämällä näytölle voisi tuoda vaikka omien suosikkibussien lähtöajat tai tiedon lähiteatterin viime hetken alennuslipuista. Yhtiökokouskutsunkin voisi kuitata luetuksi.

Ideat lentoon! Kaupungit suorastaan toivovat, että niiden avaamaa dataa käytettäisiin myös kaupallisesti. Hae lisäideoita datakatalogeista:

Kuutoskaupunkien avaussuunnitelmat: www.databusiness.fi/roadmap

Pääkaupunkiseutu: http://www.hri.fi/

Tampere: data.tampere.fi

Oulu: avoindata.ouka.fi

Turku: lounaistieto.fi

Annukka Varteva

Projektipäällikkö

Annukka Varteva vetää 6Aika-rajapintahanketta, jossa Suomen kuusi suurinta kaupunkia yhdenmukaistavat yhdessä avoimia rajapintojaan. Tavoitteena on mahdollistaa uutta liiketoimintaa ja helpottaa datan hyödyntämistä. Hankkeen pääkohderyhmänä ovat yritykset, joiden näkemykset otetaan rajapintojen kehitystyössä huomioon. Rajapintahankkeessa tehdään yhteistyötä myös kansainvälisten kaupunkiverkostojen, mm. CitySDK- ja OASC-verkostojen kanssa.